Moj internet dnevnik
antiNATO ffzg
Anketa
jeste li za ulazak Hrvatske u NATO
Blog
četvrtak, srpanj 23, 2009
Ministarstvo obrane je tvrtki Knotox poručilo da formiranje takvog centra nije deklarirano u okviru prihvaćenih NATO ciljeva

ZAGREB - Ministarstvo obrane je odbilo prijedlog NATO-a za gradnju centra za obuku protiv terorističkih napada biološkim, kemijskim i nuklearnim oružjem. Da je projekt prošao, to bi bio najveći takav poligon u Europi s velikim količinama smrtonosnih kemikalija i virusa, a samo gradnja centra stajala bi 15 milijuna dolara.

U Europi postoje još samo dva takva manja centra - u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. No, glavni je razlog zašto Amerikanci žele graditi takav poligon upravo u Dalmaciji, najduže razdoblje lijepog vremena koje omogućuje gotovo osam mjeseci aktivne obuke. Međutim, u dopisu od 8. travnja 2009. Ministarstvo obrane je tvrtki KnoTox, koja od 2005. za NATO školuje vojnike za biokemijsko i nuklearno ratovanje, poslalo odbijenicu.

više iz
rubrike
VIJESTI
“Mišljenje MORH-a o navedenom centru je negativno te ističemo da formiranje takvog centra nije deklarirano u sklopu prihvaćenih NATO-ovih partnerskih ciljeva. S obzirom na to da je spomenuta tvrtka istodobno slala i dopise Službi za graditeljstvo i zaštitu okoliša iz kojih nije bilo posve razvidno o kakvom je centru riječ, Uprava za materijalne resurse predložila je dodjeljivanje koncesije u smislu rješavanja pitanja neperspektivnih nekretnina MORH-a”, navodi se u priopćenju MORH-a.

Drugim rječima, Ministarstvo je odbilo gradnju centra, ali nema ništa protiv da ta ili neka druga tvrtka kupi ili koristi napušteno skladište.

Douglas Eaton, direktor KnoToxa, ovih dana boravi u Zagrebu kako bi uvjerio MORH da je takav centar potreban, a u razgovoru s novinarima Jutarnjeg lista je rekao da je Ministarstvo obrane načelno dalo suglasnost za projekt i da se samo čeka potpisivanje ugovora!

Untoč činjenici da bi se u tom centru radilo s najotrovnijim biološkim i kemijskim oružjem, u KnoToxu kažu da kemikalije koje bi se rabile u vježbama neće imati nikakav doticaj s okolinom.

- Lokalno stanovništvo, životinje i okoliš će biti potpuno sigurni. Agensi bi bili pod strogom kontrolom. Vježbe bi se odvijale u potpuno osiguranom i izdvojenom području. Također neće biti nikakvih posljedica za turizam jer će centar biti praktički nevidljiv. Vaš ministar obrane je upoznat sa svim detaljima i samo se čeka potpisivanje.

Čim ministar potpiše ugovor, počinjemo s gradnjom, a to očekujemo u listopadu - tvrdi D. Eaton. Centar bi imao kapacitet za obuku 200 polaznika.

Eaton: Treninzi bi se odvijali s pravim agensima

- Cilj ovog centra je uvježbavanje hrvatskih i NATO-ovih vojnika u suprotstavljanju biološkom, kemijskom ili nuklearnom napadu i mislim da vaši vojnici već imaju jako dobro predznanje. To je nužno s obzirom na to da živimo u svijetu u kojemu terorizam sve više jača. Treninzi bi se odvijali s pravim, živim agensima, što je ipak drukčiji osjećaj nego kada se vježba sa simulantima. Osim toga, centar će pridonijeti razvoju industrije u tom dijelu Hrvatske. Namjeravamo zaposliti oko 500 hrvatskih radnika jer će izrađivati odjeću, obuću, rukavice i mnoge druge predmete koji će se upotrebljavati tijekom obuke, kaže Douglas Eaton.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,7,23,,170459.jl
antinato @ 14:10 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 14, 2009
Prenosimo članak s www.h-alter.org koji se samo u prvom dijelu tiče NATOa, no radi cjelovitosti prenosimo članak u potpunosti

http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/hrvatska-helsinska-odurnost


Već prošle godine zbio se jedan indikativan događaj i premda je đavo često u detaljima tada još nije pokazao rogove. Dvije ovdašnje nevladine organizacije, Institut za demokraciju i Transparency International Hrvatska prihvatile su se populariziranja hrvatskog članstva u NATO-u, uz dojmljiv slogan "Bolje pakt nego rat". Ali, i uz isto tako dojmljivu novčanu donaciju koju im je udjelila američka ambasada u Zagrebu.

Čekaj malo, zapitalo se dvoje troje novinara u Hrvatskoj, zar nevladine organizacije, koliko god stajalo da ih u Hrvatskoj ima i s kolca i s konopca, nisu u pravilu nekakve mirotvorne udruge. I kako sad odjednom pristaju uz organizaciju koju, kako god se predstavljala, ipak najviše simbolizira naoružanost do zuba. I otkud, dođavola, to da se nevladine organizacije ovako spetljaju s vladom, i to ne jednom nego dvije, američkom i hrvatskom, kada i iz njihovog imena jasno proizlazi da time ulaze u nešto kao nedozvoljeni, incestuozni odnos.

No, dobro, kada su ti prigovori prestali, cijeli slučaj polako se otkotrljao u zaborav, nije se više spominjalo ni njihove hrvatske aktere, osim kao epizodiste u nekim drugim aferama koje su predstojale. Tako je predsjednica spomenutog Instituta za demokraciju Andrea Feldman ponovno osvanula u medijima kao jedna od onih kojima je donirao novac iz svoje goleme saborske glavarine Ivo Banac, kasniji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. I ta afera s begovski rastrošnim Bancem se poslije nekoliko tjedana ugasila, ali se tada već počeo slagati mozaik jednog puno većeg i dalekosežnijeg skandala.

Pokazalo se, naime, da je Bancu bliska Feldman (ona mu je bila potpredsjednica dok je kratko bio na čelu ugasle Liberalne stranke) svojom kampanjom "Bolje pakt nego rat" zapravo samo utirala put jednom puno važnijem projektu. Paktu Sanaderove vlade i Bančevog HHO. Da, da, onom HHO koji je u dvadesetak godina hrvatske neovisnosti bio bez premca najvažnija i najutjecajnija hrvatska nevladina organizacija. Izbačena u prvi plan prvenstveno evidentiranjem hrvatskih zločina u prvoj polovici devedesetih, iako je tu uvijek bilo i mrvu mitologije bez pokrića (otezanje da se ta evidencija pravodobno objavi).

Kako bilo, HHO je tu visoku reputaciju uživao do dolaska Banca na njegovo čelo, gdje je nedugo poslije instalirao na potpredsjedničko mjesto i Ivana Zvonimira Čička, a zatim slijedi vratolomni sunovrat. Posve izvan tradicije ove organizacije, i još više izvan logike njenog načina djelovanja, Banac i Čičak najprije su izašli u javnost sa svojim političkim preferencijama. Izgledalo je kao da osnivaju političku stranku, što je dojam koji je s vremenom samo ubrzano čvrsnuo, i to, ni manje ni više, nego stranku posestrimu vladajućeg HDZ-a.

Sanader je hvaljen kao moderni konzervativni političar, koji je svoju stranku okrenuo naprijed prema Evropi, dok je njegov glavni konkurent, SDP, dakako, učinio suprotno. Vratio se na pozicije nereformiranih komunističkih nostalgičara. Jadniju analizu aktualne hrvatske politike teško je zamisliti. Sanader je stvarno značajno reformirao HDZ, ali to je vrijedilo samo za dio prvog mandata njegove vlade 2003-2007. godine, da bi nakon toga došlo do više nego uočljive retuđmanizacije stranke, koja je opet sve češće stupala korakom bojevne nacionalno-kršćanske, na rubovima i proustaške desnice. I dok je Sanader to radio iz čistog računa da zbije redove HDZ-a, koji se nikada nije mogao saživjeti s njegovim proevropskim reformama, koliko god falične i polovične bile - u HHO se dogodilo sasvim suprotno.

Ondje je počelo masovno osipanje članstva, koje se nije moglo pomiriti s Banac-Čičkovim strančarenjem, još manje s novom logikom rada po kojoj ova organizacija postaje obični nadničarski kooperant vlade. Ali, trabakul prepunjen Čičkovom i Bančevom taštinom više se nije mogao zaustaviti. Što se HHO više osipao, više je i tonuo u podaničko sluganstvo prema vlastima, da bi na kraju čak postao udarna šaka za obavljanje stvari u kojima se vlada nije smjela previše javno eksponirati. Tako je dvojac Banac-Čičak, kojeg kao cementno mlijeko povezuje arhaični i divlji antikomunizam, ustao u obranu Thompsona kada je ovaj naišao na zid u namjeri da održi nekoliko "koncerata" u Istri. A to je bio samo početak.

Pokazalo se da je to bilo samo zagrijavanje za lokalne izbore nekoliko mjeseci poslije, uoči kojih se HHO pretvorio u pravu promidžbenu toljagu za umlaćivanje navodno oživjelih aveti komunizma. Kampanja je dobila histerično ubrzanje "otkrićem" masovne grobnice žrtava komunističkog terora u blizini Celja, za koju se inače odavno zna, nakon čega je Čičak pao u pravi pasatistički delirij i počeo osobno pretraživati neka grobišta u okolici Zagreba. Kada se u to upleo Stipe Mesić, tražeći da se amaterski lunatici odande uklone i stvar prepusti profesionalnim forenzičarima, ošinut je iz HHO kao titovski nostalgičar koji amnestira komunističke zločne. A tko to čini, bijesno mu je dometnuto nakon njegovog jasenovačkog govora, priprema, ni manje ni više - teren za nove zločine.

Zanimljivo je da je Sanader uvijek našao načina da ponešto ispravi u Mesićevim istupima, nikada i u Čičkovim i Bančevim, a taj popust dao je čak i takvim mračnjacima kakav je Vice Vukojević. Ipak, valjda je i njemu postalo jasno da se samoproglašeni forenzičari iz HHO opasno približavaju psihijatrijskoj dijagnozi, i Čičak je prestao skupljati bedrene kosti pored Zaprešića, koje je zatim teatralno odnosio na tamošnju policiju. Ionako su on i Banac potpalili dovoljno visoku lomaču za ponovno izmiljele "komuniste", koji samo što nisu krenuli u marš na Banske dvore, pa se s time moglo mirnije u nedavne lokalne izbore, kojih se Sanader očito jako pribojavao.

Ali, to ne znači da je HHO poslan u zasluženu hladovinu. Za njega je pronađen novi zadatak, ovaj put ne tako spektakularan, ali ništa manje ljigav u svome podrepašenju. Otišli su njegova dva prva čovjeka u Zadar da isposluju završetak pobune tamošnjih studenata, objašnjavajući da posreduju između njih i Primorčevog ministarstva, i to na poziv samih pobunjenika. No, kako su ih ovi smjesta demantirali, od tog "objašnjenja" ostalo je samo blesavo samopriznanje da ih je tamo zapravo poslala Sanaderova Vlada. Kao obične štrajkbrehere, koje je premijer unajmio kao kada preko student-servisa hoćeš da ti istovare ugalj. Na ovako bijednu razinu HHO nikada nije pao, niti mu je ovako jadnu ulogu bio namjenio čak i Tuđman.

Njemu nikada nije padalo na pamet da ga pretvori u vlastito služinče, jer ga je smatrao inozemnom marionetom s kojom ne želi imati nikakve veze, i pokušavao ga je ušutkati na sve moguće načine, uključujući i obavještajna podmetanja. Ali, čak i to više slijedi logiku odnosa vlada-nevladine organizacije od onoga što danas gledamo. Jer, ovo danas je mizerijine mizerije mizerija, koju te sramota usporediti s bilo kojom zemljom iz prvog susjedstva. U Srbiji je Helsinški odbor i dalje jedan od glavnih motivatora kažnjavanja srpskih ratnih zločina, a u Sloveniji i BiH on je i jedna od glavnih brana diskriminiranju "izbrisanih" manjina, odnosno bošnjačke majorizacije Hrvata i Srba (Sarajevo).

Samo se, eto, u Hrvatskoj izmozgalo da su to rješena pitanja, koja treba prepustiti prošlosti, kao da je neka prepametna glava odlučila na ovdašnjoj mikro-razini primjeniti Fukuyamin aksiom o "kraju povijesti". Nekakav kraj je, srećom, zbilja tu.

Evo, kraj ovog teksta. Ovaj novinar nije već dugo imao posla s ovako odurnom temom, i svaka daljnja rečenica, svako slovo, bili bi mi, priznajem, teško preteško mučenje.

antinato @ 12:19 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 3, 2009

 

Pozivamo vas, građanke i građane Zagreba, kao i sve one van njega koji su u mogućnosti doći u Zagreb, da prisustvujete skupu «NATO - 60 godina je DOSTA»!

 

Na Cvjetnom trgu u subotu, 4 travnja s početkom  u 13 sati, prosvjedujemo povodom obljetnice 60 godina od osnutka NATO- pakta – vojne alijanse zapadnog imperijalizma i hegemonije predvođenih SAD-om. Na ovaj način također želimo izraziti svoje ogorčenje i nezadovoljstvo uključivanjem Hrvatske u vojni savez, svrstavanjem Hrvatske u imperijalistički i militaristički savez, kao i zabrinutost nad samom anti-demokratskom procedurom priključivanja na koju nas je prisilila Vlada i parlamentarna većina, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom.

 

Mirovne, anti-ratne demonstracije su izraz volje svjetskog mirovnog pokreta da se ukine NATO, i njegova agresivna vojna politika i ukloni permanentna ratna opasnost s mogućnošću izbijanja nuklearnog sukoba, te iznese perspektiva mirnog riješavanja sukoba.

 

antinato @ 10:46 |Komentiraj | Komentari: 0
Policija je suzavcem zaustavila dvije tisuće prosvjednika, a nekoliko stotina ih je uhićeno Francuska policija uhitila je stotinjak osoba pošto se uoči početka summita Sjevernoatlantskog saveza u Strasbourgu više stotina protivnika NATO-a sukobilo s pripadnicima redarstvenih snaga. Policija je uporabila suzavac kako bi spriječila prosvjednike da krenu prema središtu grada. U sukobu je ozlijeđen njemački fotograf iz agencije DDP, koji je gumenim metkom pogođen u trbuh, doznaje se od njegova poslodavca.

Neki su prosvjednici nosili drvene kolce i pričinili su veću materijalnu štetu.

Policija ih je pokušala rastjerati suzavcem.

Stanje se smirilo predvečer, kad su se prosvjednici razišli ili su se povukli u svoj logor uređen na jugu grada, kako je izvijestila policija.

Na summitu će se u petak i u subotu u Strasbourgu, Kehlu i Baden-Badenu okupiti 28 šefova država i vlada tog vojnog saveza. U subotu se u Strasbourgu treba održati veliki prosvjedni skup protiv NATO-a.

http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/povijesni-summit-nato-a
antinato @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 0


EUROPA SE SPREMA ZA DEMONSTRACIJE PROTIV NATO-a
U subotu prosvjedi protiv NATO-a u Zagrebu i Zadru
Zagreb - Cvjetni trg u 13h (subota)
Autor S. Majdandžić
 
Foto: S. Majdandžić
 
 
I dok se u središtu NATO-a u Bruxellesu priprema mjesto za postavljanje hrvatske i albanske zastave kao novih članica toga saveza, u Europi se pripremaju masovni prosvjedi protiv toga vojnog saveza pod nazivom "NATO - 60 godina je dosta". Tim inicijativama pridružit će se i hrvatske nevladine udruge predvođene Antiimperijalističkom akcijom koje će u Zagrebu i Zadru izraziti svoje protivljenje punopravnom članstvu Hrvatske u NATO-u. - Svjesni smo da ne možemo puno promijeniti sad kad smo članovi tog saveza, ali možemo odaslati poruku protiv toga imperijalističkog saveza koji se danas nemoćno bori sa šačicom terorista i u to uvlači i Hrvatsku - poručili su organizatori prosvjeda.

- Hrvatski političari potrčali su u Washington kao guske u maglu ne bi li se poklonili globalnoj imperiji koju predvodi SAD, a iza nje ustvari stoji moćni svjetski kapital koji je svoju djecu sklonio da ne budu topovsko meso, za što će im poslužiti djeca država poput naše - istaknuo je Zoran Oštrić uime Antiimperijalističke akcije.

- Želimo ovim prosvjedom u subotu poslati poruku da u Hrvatskoj postoje građani, a njih oko 126 tisuća iskazalo je to potpisavši inicijativu "NATO na referendum". Ti se građani protive tome da Hrvatska bude puna vojnih baza i bordela za strane vojnike koji ne poštuju naše zakone - iznjeli su organizatori ovog prosvjeda na današnjoj konferenciji za novinare.
antinato @ 01:00 |Komentiraj | Komentari: 0


 
 
Na zagrebačkom Cvjetnom trgu i u Zadru će se u subotu, 4. travnja s početkom u 13 sati održati prosvjedni skupovi pod nazivom 'NATO - 60 godina je dosta'.
 
Prosvjede je najavio na konferenciji za novinare mirovni i antimilitaristički aktivist Zoran Oštrić.

Organizator prosvjeda u Zagrebu je građanska Inicijativa "Antiimperijalistička akcija", uz suradnju i potporu više grupa, udruga, mreža te izvanparlamentarnih političkih stranaka. Prosvjedni skup u Zadru organizira "Akcija mladih".

Oštrić je kazao da će se prosvjedni skupovi u isto vrijeme održati i u Strasbourgu i Baden-Badenu te u nizu drugih gradova u Europi i SAD-u.

Istaknuo je da je smisao prosvjeda protivljenje logici vojnog rješavanja problema, a koji predstavlja NATO pakt koji je, kako je rekao, imperijalistički blok pod vodstvom SAD-a.

Smatra kako vojna logika koja se sprema u rat "protiv ne zna se koga" nije pravi put, a posebno za Hrvatsku.

Ocijenio je da su hrvatski političari "odletjeli u Washington kao guske u maglu, da se poklone globalnoj Imperiji". Oštrić je kazao da u Europi NATO podiže tenzije, poticanjem utrke u naoružavanju tzv. "proturaketnim štitom" i golemim nuklearnim arsenalom.

"Oni koji vladaju svjetskim kapitalom neće slati svoju djecu kao topovsko meso, za to im služe djeca država poput naše", rekao je.

Koordinatorica akcije Dubravka Kovač istaknula je da se Hrvatska ulaskom u NATO svrstala u imperijalistički i militaristički savez te time postala legitimni neprijatelj zemalja s kojima je NATO u ratu.

Smatra da se je vlast izigrala volju naroda jer nije o ulasku Hrvatske u NATO organizirala referendum. Također, odluka u Hrvatskom saboru nije donesena dvotrećinskom većinom.

Članica udruge "Ženska mreža Hrvatske" Bojana Genov kazala je da je prosvjedom važno reći kako Hrvatska nije "šutke pala", već da postoji i građanski glas te oni koji znaju da je ulazak u NATO politička pogreška.

"Hrvatska je ponovno u ratu, ali ne znamo protiv koga", rekla je.

antinato @ 00:58 |Komentiraj | Komentari: 0
U vojnom kompleksu Kovčanje, smještenom u jednoj od najljepših lošinjskih uvala, intenzivno se gradi na derutnom vojnom objektu U vojnom kompleksu Kovčanje, smještenom u jednoj od najljepših lošinjskih uvala, intenzivno se gradi. Nakon što su temeljito preuređeni derutni vojni objekti, sagrađena šetnica gotovo cijelom dužinom uvale, heliodrom, uređena teretana, uz samu obalu, ni 10 metara od mora, niknuli su i stambeni objekti, nekoliko kuća u nizu, a kako su građevinski strojevi tamo još u pogonu, čini se da radovi neće tako brzo prestati. Nitko iz lošinjske vlasti, na čelu s gradonačelnikom Garijem Capellijem, ne zna što to MORH tamo sustavno ruši, gradi i uređuje, no svi se slažu da je riječ o drastičnim promjenama u prostoru kompleksa koji je desetljećima bio u rukama JNA kao strateška vojna baza.

Nakon što je prešao u vlasništvo MORH-a, Grad je pokušao, ali bez rezultata, preuzeti taj iznimno atraktivan lokalitet i staviti ga u funkciju turističkog razvoja.

Nisu tražili dozvole

Dodaje da nema informaciju koja je svrha objekata koji niču uz samu obalu.

Sigurno je, međutim, da Županijski ured za graditeljstvo nikakve dozvole nije izdao. Na upit od Županijskog smo ureda primili sljedeći odgovor: "Za gradnju zgrada koje se grade na navedenoj lokaciji u neposrednoj blizini obale, kao niti za druge građevine, ovaj Upravni odjel nije izdavao nikakve dokumente predviđene za provođenje dokumenata prostornog uređenja.

Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji izdao je građevinsku dozvolu 1997. i potom uporabnu dozvolu 1999. za izgradnju ronilačkog centra, u okviru čega nisu bile planirane građevine koje se danas grade."

‘Obnavljamo dotrajalo'

Sudeći po odgovoru koji smo dobili od MORH-a, za sve te zahvate unutar izgrađenog prostora prelijepe lošinjske uvale, u kojoj je strogo ograničeno kretanje, kako s kopnene, tako i morske strane, dozvole nisu ni tražili.

U priopćenju koje je potpisao načelnik Službe za odnose s javnošću Goran Grošinić tvrdi se, naime, da samo obnavljaju dotrajale objekte na kojima je izvršena adaptacija i sanacija za što nije potebno ishoditi novu dokumentaciju.

Bivša pročelnica ureda za urbanizam Grada Lošinja Ljiljana Rukonić za svog je mandata, kaže, tražila od MORH-a odgovor o budućoj namjeni tog kompleksa, ali odgovor je uvijek bio isti - taj prostor ostaje za naše potrebe. - Na jednom od neformalnih razgovora u MORH-u rečeno mi je da će taj kompleks nakon hrvatskog ulaska u NATO najvjerojatnije biti odmaralište za NATO-ove snage i njihove obitelji - kaže Rukonić.

Čudi je odgovor MORH-a da se samo uređuju postojeći objekti.

Buše stijene uz samo more

- Vojna mehanizacija buši stijene uz more, a tko bi to radio ako nije u pitanju nova gradnja. Ako je točno da za to nemaju dozvole, riječ je o bespravnoj gradnji i očekujemo reakciju nadležnog ministarstva - kaže Rukonić.

Vildana Žuža, građevinska inspektorica na Lošinju, kaže da je, prema njezinim saznanjima, zbog građevinskih zahvata u vojnom kompleksu bila jedna prijava, no proslijeđena je Ministarstvu graditeljstva.

Ministarstvo graditeljstva nije zaprimilo prijavu

U Ministarstvu graditeljstva kažu da nisu zaprimili nikakvu prijavu niti pritužbu vezanu uz radove koji se trenutno obavljaju unutar vojnog kompleksa Kovčanje, te da građevinska inspekcija ne obavlja trenutno nadzor na toj lokaciji.

- Vojni objekt Kovčanje je definiran kao luka posebne namjene - vojna luka za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske . Ministarstvo obrane obavlja stručne poslove graditeljskog osiguranja vojnih objekata koje iz- među ostalog obuhvaća i njihovu modernizaciju i temeljito održavanje, stoji u odgovoru ministarstva graditeljstva.

http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/odmaraliste-za-vojnike-nato-a


antinato @ 00:57 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, veljača 17, 2009
Zagreb, 17. veljače 2009. 

Ovih dana, deset mjeseci nakon akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez, svjedoci smo dva događaja, oba simbolično vezana uz tu akciju: formiranje radne skupine za promjenu Ustava Republike Hrvatske, te priprema za održavanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez – ali u Sloveniji. Odbor za referendum osjeća se dužnim upozoriti javnost na okolnosti koje su im prethodile.

Prvo, mediji izvještavaju kako će predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Vladimir Šeks, sazvati prvu sjednicu radne skupine koja bi trebala osmisliti ustavne promjene. Želimo podsjetiti da je jedna od posljedica akcije „NATO na referendum“ bila i inicijativa Odbora za referendum o promjeni članka 86. Ustava Republike Hrvatske, te pripadnog Zakona o referendumu. Spomenuti članak Ustava propisuje brojku od deset posto birača čije potpise treba prikupiti kako bi se raspisao referendum. Odbor za referendum smatra kako se radi o nerealnom i neispunjivom kriteriju, koja nije u skladu sa praksom koja se provodi u Europskoj uniji.

Iz tih razloga smo uputili službeni prijedlog nadležnom saborskom odboru za promjenu članka 86. Ustava. Ovim putem javno pozivamo predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Vladimira Šeksa, ali i sve njegove članove, da prime predstavnike Odbora za referendum kako bi objasnili i argumentirali svoj prijedlog. Dobra je praksa demokratskih društava da se saslušaju svi argumentirani prijedlozi prije nego li se donese odluka. Nadamo se da će i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti na visini te uloge.

Pored toga, upozorili bismo javnost na aktivnosti slovenskog parlamenta, ali i tamošnje političke javnosti, koje prema današnjoj situaciji, vode ka raspisivanju referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez. Bez da ulazimo u političke motive tih aktivnosti, žalosno je za primjetiti kako je autistična politika hrvatskih vlasti onemogućila vlastitim građanima da se izjasne o tom pitanju i dovela Republiku Hrvatsku u potpuno apsurdnu situaciju. Tako se lako može dogoditi da, umjesto hrvatskih birača, o tom pitanju od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku  


odlučuju – slovenski birači. Smatramo da takav razvoj situacije do kraja ogoljuje promašenost vladajuće politike zasnovane na strahu i nepovjerenju prema vlastitoj javnosti.

Danas je više nego jasno koliko je bila pogrešna odluka Vlade RH da ne raspisuje referendum o ulasku RH u NATO. Kao što smo i upozoravali, bez referenduma o NATO-u, RH ima krnji legitimitet za (ne)pristup NATO-u, a svaka odluka s krnjim legitimetom dugoročno je neodrživa i može u konačnici nanjeti više štete nego koristi građanima/kama RH. 
 


Za građansku incijativu „Odluka narodu – NATO na referendum!“ 


Aleksandar Hatzivelkos, glasnogovornik

Lana Vego, glasnogovornica

antinato @ 10:43 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, siječanj 31, 2009
Ministarstvo unutarnjih poslova je iskazalo manjak u iznosu većem od 70 milijuna kuna te je preraspodijelilo 28 milijuna kuna bez obvezatnog odobrenja ministra financija.
 

U MORH-u su tako mimo odredbi Zakona o javnoj nabavi na materijal, dijelove i usluge održavanja građevinskih objekata potrošili oko 35 milijuna kuna, na uredski materijal gotovo 14 milijuna te na ustupanje građevinskih radova nešto više od 850 tisuća kuna.

Izvor Večernjeg lista tvrdi da su spomenuti podaci iz posebnog dijela nalaza Državne revizije koji je pod oznakom tajnosti, a zbog kojih su oba ministarstva tadašnjih ministara Berislava Rončevića i Ivice Kirina dobila uvjetno mišljenje.

RUKA RUKU MIJE
MORH je nabavio 60 vrsta materijala i dijelova za održavanje građevinskih objekata po cijenama višim u prosjeku od 14 do čak 130 posto u odnosu na cijene prema kojima su ih nabavljala druga tijela državne uprave i cijene iz Standardne kalkulacije radova u visokogradnji.
Ministarstvo vanjskih poslova, kojem je na čelu bila Kolinda Grabar-Kitarović, dobilo je bezuvjetno mišljenje jer je, prema nalazu, poslovalo sukladno zakonima.

MORH je dobio uvjetno mišljenje i za 2006. godinu, kada je, među ostalim nepravilnostima, zabilježena potrošnja oko 73 milijuna kuna mimo Zakona o javnoj nabavi, a iako je od revizora dobilo nalog da ubuduće posluje po zakonu ista se priča ponovila i 2007. godine.

Revizija je utvrdila i kako je ministarstvo neracionalno trošilo novac.

Od ukupno provedenih 1045 postupaka nabave ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna, čak 72 posto ili 910 milijuna potrošeno je uz izuzeće od primjene Zakona o javnoj nabavi, kako to predviđa članak 6. tog zakona a odnosi se na nabavu robe označene tajnom.

No, i kod nekih od tih slučajeva, unatoč prethodno određenog izuzeća, kasnije su primijenjeni određeni postupci predviđeni zakonom, a Ured državne revizije mišljenja je da se u takvim slučajevima nabave trebaju u potpunosti provesti bez izuzeća.

Revizori zaključuju kako evidencije o provedenim postupcima i zaključenim ugovorima o nabavi ne daju cjelovite i pouzdane podatke o vrijednosti ugovorene nabave roba, usluga i radova, piše Večernji list.
antinato @ 18:55 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, siječanj 21, 2009

Nakon blokade pristupnih pregovora s EU-om, Povjerenstvo za međunarodne odnose donjeg doma slovenskog parlamenta želi odgoditi i ratifikaciju protokola o ulasku RH u NATO.
 

''Odgađanje ima smisla zbog stanja otvorenih pitanja s Hrvatskom, pa bi se prije toga trebali i Državni zbor i Državno vijeće upoznati sa svim dokumentima o pristupanju Hrvatske u NATO'', navodi se u zaključku Povjerenstva za međunarodne odnose donjeg doma slovenskog parlamenta, a prenosi Slobodna Dalmacija.

'SPECI PA RECI
Janša: Sanader izvrće Bledski dogovor
U priopćenju se također navodi da bi Slovenija u postupku ratifikacije trebala uvažavati odnos Hrvatske prema tradicijama NDH za vrijeme Drugoga svjetskog rata, jer ''suvremena hrvatska država nije još ocijenila sve aspekte nastanka, opstanka i propasti te tvorbe, a niti je bilo kome isplatila ratnu odštetu ili se ispričala pogođenim državama i narodima''.

Nije nimalo slučajno da do ovoga zaključka u Državnom vijeću dolaze skoro u isto vrijeme kao i u vodstvu stranke narodnjaka. Naime u tom parlamentarnom domu najveći je broj predstavnika upravo te ruralne slovenske političke stranke.

''Odlučivanje o Hrvatskoj treba odgoditi za vrijeme kada Hrvatska bude spremna razgovarati i odustati od teritorijalnih pretenzija prema slovenskom kopnu i moru, jer takva država ne može biti članica tako značajne međunarodne vojne asocijacije'', zaključio je voditelj kluba oporbenih narodnjaka Jakob Presečnik.

Slovenski parlament već je ranije idućeg ponedjeljka na redovitu sjednicu uvrstio glasanje o ratifikaciji protokola po kojemu bi Hrvatska na travanjskom zasjedanju NATO-saveza trebala postati njegovom članicom.

No rezultat glasanja je neizvjestan zbog zahtjeva nacional-populističkih skupina da se to pitanje uvrsti u sklop ''neriješenih graničnih pitanja sa susjednom državom''.

Slobodna Dalmacija piše kako za rasplet prividnog problema razmišljaju u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, koje će takvo mišljenje iznijeti u četvrtak na parlamentarnom Odboru za vanjsku politiku.

''Tvrdimo da dokumenti koje je Hrvatska priložila za ulazak u NATO ne sadrže sporne zemljovide koji bi mogli prejudicirati granicu'', kažu u vrhu slovenske diplomacije.http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/01/21/0010006.html
antinato @ 09:42 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 29, 2008

Želite li da Hrvatska sudjeluje u ubijanju djece?Zagrebom već nekoliko dana kruži tramvaj koji propagira i slavi ulazak Hrvatske u NATO-pakt. Na taj nam način vladajuća politička garnitura želi čestitati blagdane pa im je danas u tom tonu i odgovoreno.Aktivisti(ce) Antiimperijalističke akcije (AIA), antiNATO ffzg-a, Crvene akcije i Hrvatskog antiglobalističkog pokreta (HAP) oblijepili su danas, 29. prosinca, NATO-tramvaj s nekima od uobičajenih prizora NATO-va "rata protiv terorizma" koje ne možete vidjeti u srednjostrujaškim medijima.Ovo je ujedno i poruka da, nakon što su nas nedemokratski zakinuli za pravo izjašnjavanja na referendumu o ulasku Hrvatske u NATO, nećemo trpjeti ovako drsku provokaciju na ulicama grada Zagreba.http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture111-2.jpg?t=1230562035http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/PC020683.jpg?t=1230562078http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/PC020692.jpg?t=1230564420 http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture113-1.jpg?t=1230565315http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture124-1.jpg?t=1230565812http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/tramvaj3-1.jpg?t=1230565840 http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/tramvaj1-1.jpg?t=1230565931http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture154-1.jpg?t=1230565992http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture151-1.jpg?t=1230566032http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture149-1.jpg?t=1230566145http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture136-1.jpg?t=1230566168http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture134-1.jpg?t=1230566190http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture130-1.jpg?t=1230566213http://i403.photobucket.com/albums/pp115/antiglobalisti/Picture124-2.jpg?t=1230566234

antinato @ 17:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, prosinac 19, 2008
IZJAVA INICIJATIVE antiNATO ffzg

Izražavamo protest povodom najavljenog čestitanja blagdana građanima Zagreba putem oslikavanja tramvaja znakovljem NATO-saveza.

Smatramo božićne blagdane i dalje vremenom mira, ljubavi, tolerancije i solidarnosti te stoga držimo da je veličanje jedne militarističke organizacije neprihvatljivo, pogotovo u takve svrhe.

Osuđujemo ovako jeftinu promidžbu i nametanje nečega čija je opća društvena dobrobit itekako moralno upitna.

Hrvatska se poziva na mirotvorstvo, očuvanje ljudskih prava i okoliša u kojem živimo - podsjećamo još jednom da NATO ne mari ni za jednu od tih vrednota.
antinato @ 16:56 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
http://www.javno.com/hr/zagreb/clanak.php?id=215963

ZA SVE HRVATSKE BRANITELJE
NATO tramvaj od ponedjeljka na zagrebačkim cestama
Zajednica udruga branitelja Zagrebačkog holdinga i Zbor braniteljskih udruga ukrasili su tramvaj naljepnicama svih zemalja članica NATO-a.
NATO tramvaj od ponedjeljka na zagrebačkim cestama

Zagrebački NATO tramvaj će od ponedjeljka, 22. prosinca 2008. godine, voziti gradskim cestama.

Naime, kao znak potpore ulasku Republike Hrvatske u NATO savez, branitelji Grada Zagreba okupljeni u Zajednici udruga branitelja Zagrebačkog holdinga i Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba, na poseban su način ukrasili ZET-ov tramvaj.

Tramvaj je izvana oblijepljen znakovljem NATO saveza, zastavama svih zemalja članica Saveza te simbolima braniteljskih udruga iz Grada Zagreba.

Na ovaj način, Zajednica udruga branitelja Zagrebačkog holdinga i Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba žele čestitati božićne i novogodišnje blagdane svim braniteljima iz Domovinskog rata te bivšim i sadašnjim djelatnicima HV-a, MUP-a, gradskim i državnim vlastima kao i građanima RH.

Zagrebački NATO tramvaj na svoju prvu vožnju krenut će s Remize u 10.30 sati.


 

 

 

antinato @ 10:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 13, 2008
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,11,12,,140740.jl

STARI GRAD - Američki predsjednik Barack Obama pobrao je simpatije cijelog svijeta zato što je obećao okončati rat u Iraku kroz narednih 16 mjeseci, ali je zaboravio rješavanje posljedica primjene naoružanja s osiromašenim uranom u Bosni i Hercegovini, te osobito Srbiji i na Kosovu.

Na Srbiju i Kosovo bačeno je 8,6 puta više eksploziva nego na Hirošimu i Nagasaki - tvrdi prof. dr. Sibin Ilić iz Beograda, predsjednik Udruge za borbu protiv raka i posljedica kolateralne štete od urana na Balkanu. Posljedice primjene osiromašenog urana su, dodaje on, stravične. Radi se o potencijalno najtežem elementu koji u ljudi povećava infektivne bolesti zbog smanjenog imuniteta, simptomi poput AIDS-a pojavljuju se čak i kod djece, nepoznati sindrom slabi bubrežne i jetrenu funkciju.

Prof. Ilić, kao znanstveni savjetnik i ekspert UN-a za ginekologiju i tumore još od 1981. godine, čovjek koji je nakon Beograda u Srbiji bolnice protiv raka otvorio u Kladovu i Negotinu, a sada u Starom Gradu na Hvaru priprema Imunološki centar 'Life+'. - Na Kosovu se masovno obolijeva, bez mogućnosti odgovarajućeg liječenja, jer tamo nema ni jedne onkološke institucije.

Latentni period za mnoge bolesti je, prema američkoj Akademiji znanosti, 15 do 30 godina, ovisno o intenzitetu kontaminacije, tako da će sve zlo tog nedopuštenog ratovanja tek izaći na vidjelo. Međunarodni centar za prikupljanje dokaza o posljedicama NATO-bombardiranja na području SR Jugoslavije upravo zato priprema kaznenu prijavu Međunarodnom sudu u Hagu, specijalni izvještaj UN-u, EU i drugim organizacijama.

Naime, iz prikupljenih podataka proizlazi da su NATO-snage na tom području ispalile od tri do pet tisuća granata s uranom, što odgovara količini od 1 do 1,5 tone urana 238. Najveći dio te supstancije prelazi u aerosoli i pogodan je za taloženje u plućima, bubrezima, kostima i mozgu, a Obama zasigurno zna da se više ne može ispraviti ono što su učinili njegovi prethodnici, pa to niti ne spominje - zaključio je kontroverzni srpski stručnjak.
antinato @ 16:48 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 29, 2008
http://freedomfight.net/cms/index.php?page=nato

Portal srpskih studenata koje očito more iste teme kao i nas. Ovim putem antinato ffzg izražava podršku i pohvaljuje trude kolega iz susjedne zemlje.


Molim ksenofobe da me poštede komentara o srpstvu i hrvatsvu, izdajništvu i herojstvu.

Hvala!
Andrea Milat
antinato @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Izjava za javnost povodom govora premijera Sanadera u Vijeću sigurnosti

Centar za mirovne studije ovim putem pozdravlja govor premijera Sanadera na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti održanoj 23. rujna 2008. godine, posvećenoj posredovanju i rješavanju sporova. Znakovito je da premijer Sanader po prvi puta ističe uspješnost mirovne integracije istočne Hrvatske provedene još 1998. godine u uskoj suradnji sa UN-om. To je na svjetskoj razini jedan od svjetlijih primjera uspješne UN misije gdje se je bez ispaljenog metka i bez počinjenog ratnog zločina, uspjelo vratiti teritorijalni suverenitet Republike Hrvatske. Stoga posebno pozdravljamo i izjavu premijera da je Hrvatska spremna dijeliti iskustvo, ekspertizu i know-how kojeg je stekla u tom procesu.


Napominjemo kako Centar za mirovne studije i brojne druge mirovne organizacije u Hrvatskoj već duže vrijeme zagovaraju da primjer mirovne integracije mora postati okosnica hrvatske vanjske politike kada se raspravlja o  miru i sugurnosti. Zbog toga pozivamo još jednom Vladu RH da razmotri prijedlog CMS-a o promoviranju ljudske sigurnosti za vrijeme predsjedanja RH Vijećem sigurnosti.
 
Nadalje, još jednom pozivamo Vladu RH ali i saborske zastupnike i zastupnice da podrže inicijativu mirovnih organizacija još iz siječnja ove godine da se 15. siječnja (formalni završetak mirne reintegracije), uz proslavu obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske slavi i kao Dan izgradnje mira i međunacionalnog povjerenja, kako bi se i simbolično žrtve svih stradanja u ratu ugradilo u temelje trajnog mira.
 
Također želimo vjerovati da pozivanje na praksu mirovne reintegracije neće biti samo deklarativnog karaktera već da će RH uistinu aktivno doprinositi rješavanjima sukoba diljem svijeta koristeći, kada je to moguće, iskustvo mirne reintegracije i doprinositi svjetskom miru kroz perspektivu ljudske sigurnosti i izgradnje mira. U skladu s izjavom premijera o ključnoj ulozi civilnog društva u jačanju lokalnih sposobnosti za rješavanje sukoba, očekujemo da je došao trenutak za djelatnu suradnju između Vlade RH i organizacija civilnog društva, na pripremi i provedbi Nacionalnog programa izgradnje mira – nužnog za smanjenje ukupne razine nasilja, nesigurnosti i nepravde u hrvatskom društvu.
 
 
Za Centar za mirovne studije
 
Gordan Bosanac
antinato @ 21:44 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 6, 2008
Kad nitko ne namješta rezultate, potpora NATO-u na anketi net.hr pada na 49% za i 51% protiv.
antinato @ 19:53 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 1, 2008
POZIV:

Sad je već i službeno. Hrvatska je dobila pozivnicu za NATO. Vlada na čelu s Ivom Sanaderom tvrdi kako bi raspisivanje referenduma bilo uvreda američkome presjedniku Georgeu Bushu, zanemarujući činjenicu da je neraspisivanje istoga uvreda nama građanima.
Ne zanima nas više referendum, RH se ionako iz dana u dan sve više dokazuje kao nedemokratsko despotsko uređenje. Izbori nas pak nisu nikad ni zanimali, ta buržujska prevara, kao da bi SDP ili bilo koja druga stranka, kad bi bila na vlasti bila protiv NATO-a ili bilo čega što je štetno po čovjeka i čovječanstvo u Hrvatskoj ili izvan nje, svejedno.
Svjesni smo da su vladarima ratovi u interesu. Analogno tome, svjesni smo da su vladarima savezi poput NATO-a također u interesu. Vladarima, ali NE I NAMA, njihovim podanicima. U slučaju rata, NATO neće štiti ni tebe ni mene, ma koliko se mi slagali ili ne slagali s ulaskom RH u NATO, štitit će isključivo debele političarske guzice, dok će nas koristiti kao topovsko meso i mučenike njihovih lažnih ideala. Bit ćemo žrtve paljenice na oltaru Svemogućeg Novca, Gospodina Našega.

Zato se mi i ove godine pozivamo na tradiciju našeg zavičaja, a to je raznolikost, suživot, miroljubivost, ali i otpor. Otpor je obilježio cijelu istarsku povijest. Mi ne želimo biti prva generacija koja se predala!

U prvoj polovici 20. stoljeća, ovdje se vodila intelektualna, kulturna i oružana borba protiv fašizma.
Tokom hladnog rata, naš je narod odbacio moskovski imperijalizam i njegov Varšavski pakt bez da se zato prikloni washingtonskom imperijalizmu i njihovom NATO-u.
Mi želimo da tako i ostane!
Zato još jednom ponavljamo:

NE U NATO!!!
Ni tada ni sada ni nikada!

Zato vas i ove godine pozivamo da s nama hodate u znak mira, i otpora protiv ratova i ratnih saveza.

16. kolovoza 2008. iz Buja kreće drugi tradicionalni

MARŠ ZA MIR
Buje-Umag

Okupljanje:
Trg slobode u Bujama (kod donje crkve)
u 14:00 h

Polazak u 14:30 h

I na kraju, pošto je NATO savez teško govno, nakon Marša svi hodači su pozvani u kamp Zlatorog u Sv. Ivanu na odmor i zabavu na Monte Merdaččia festivalu na kojem ovaj put nastupaju:

O.Đ.H.
Prazne flaše
Homo homini lupus
Šta ima?

Na istome mjestu će biti moguće i piratski kampirati.
antinato @ 05:26 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 20, 2008

http://www.index.hr/vijesti/clanak/nato-duboko-zali-zbog-incidenta-u-kojem-su-ubili-cetiri-neduzna-civila/395592.aspx

 

Hvala bogu pa se i naši vojnici bore tamo za demokraciju i slobodu!

antinato @ 13:29 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 13, 2008
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2008/07/11/0012006.html

''Vojnici nisu turisti'' - malo američke demagogije


http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2008/07/10/0406006.html


Rusi vide slično kao antinatoblog
antinato @ 14:48 |Komentiraj | Komentari: 0
O nama
 • Tko smo mi?
 • Grupa studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 • Što nam je cilj?
 • Borba protiv ulaska Hrvatske u NATO
 • Što poduzimamo što se toga tiče?
 • 1) Aktivno sudjelujemo u radu Odbora za referendum o NATOu
 • 2) Neovisno od Odbora informiramo javnost o nedostatcima ulaska u NATO
 • Primamo li nove članove?
 • Da, javi nam se na antinato.ffzg@gmail.com!
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
98553
Index.hr
Nema zapisa.